Ukrajina: Tymošenková súhlasila s obnovením liečby

16.05.2012 Celý región

Kyjev 16. mája (TASR) - Väznená ukrajinská expremiérka Julia Tymošenková dnes súhlasila s obnovením svojej liečby pod vedením nemeckých špecialistov. Oznámila to ukrajinská väzenská správa.

Opozičná líderka v utorok prerušila liečbu v nemocnici vo východoukrajinskom Charkove. Stalo sa tak na protest proti tomu, že ukrajinské úrady bez jej súhlasu zverejnili podrobnosti liečebného plánu. S obnovením procedúr súhlasila po sérii rozhovorov s nemeckými a ukrajinskými lekármi.

Stav 51-ročnej političky, väznenej od vlaňajšieho augusta, sa vo väzbe prudko zhoršil. Dlhodobo trpí akútnymi problémami s medzistavcovou platničkou. Nedávna dvojtýždňová hladovka u nej vyvolala aj nízky krvný tlak a celkovú slabosť.

Tymošenková odmieta starostlivosť ukrajinských lekárov a na jej liečbu v prísne stráženej nemocnici v Charkove oficiálne dozerá berlínsky neurológ Lutz Harms.

Líderku prozápadnej Oranžovej revolúcie z roku 2004 odsúdili vlani na sedem rokov väzenia za prekročenie premiérskych právomocí, čo Západ odsúdil ako politicky motivovaný verdikt.
 

Vyberte región